Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masło klarowana nadaje wspaniałego aromatu. Szybkie, proste i bardzo pyszne!
Foremki do zapiekania
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326506
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12096
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16906
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5532
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326506
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12096
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16906
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5532
Składniki
Świeżego ciasta filo szukajcie w lodówce, obok ciast francuskich. Na 2 porcje będzie nam potrzebne pół rolki ciasta. Drogą połówkę można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Połówkę ciasta kroimy jeszcze raz na pół. Masło klarowane roztapiamy. Foremki smarujemy delikatnie masłem. Ciasto filo rozwijamy. Układamy jedną warstwę filo, smarujemy masłem, na to następna warstwa ciasta, masło i znów ciasto, aż do wykończenia arkuszy. Tak przygotowane ciasto zwijamy w harmonijkę i wkładamy do foremek. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i mleko. Dokładnie mieszamy. Foremki z ciastem zalewamy masą twarogową. Na górze układamy pokrojone brzoskwinie z puszki. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Podajemy od razu.