Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masło klarowana nadaje wspaniałego aromatu. Szybkie, proste i bardzo pyszne!
Foremki do zapiekania
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 322
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28293
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9003
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 322
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28293
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9003
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 750
Składniki
Świeżego ciasta filo szukajcie w lodówce, obok ciast francuskich. Na 2 porcje będzie nam potrzebne pół rolki ciasta. Drogą połówkę można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Połówkę ciasta kroimy jeszcze raz na pół. Masło klarowane roztapiamy. Foremki smarujemy delikatnie masłem. Ciasto filo rozwijamy. Układamy jedną warstwę filo, smarujemy masłem, na to następna warstwa ciasta, masło i znów ciasto, aż do wykończenia arkuszy. Tak przygotowane ciasto zwijamy w harmonijkę i wkładamy do foremek. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i mleko. Dokładnie mieszamy. Foremki z ciastem zalewamy masą twarogową. Na górze układamy pokrojone brzoskwinie z puszki. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Podajemy od razu.