Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsza masa makowa. Zawsze wykorzystuję ją do makowca drożdżowego.
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 210
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 348
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 210
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 348
Składniki
Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wsypać mak. Zagotować. Garnek przykryć i odstawić na godzinę. Następnie mak odsączyć z nadmiaru mleka, ostudzić i zmielić 3 x. Zaparzyć herbatkę. Rodzynki zalać gorącą herbatą i odstawić na 30 minut. Masło rozpuścić, dodać miód i przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło z miodem, zmiksować. Dodać mak i ponownie zmiksować. Wsypać posiekane orzechy, odsączone rodzynki i 3/4 buteleczki aromatu rumowego. Wymieszać łopatką. Białka ubić w osobnej misce i dodać do masy makowej. Ponownie wymieszać łopatką. I masa makowa gotowa!