Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsza masa makowa. Zawsze wykorzystuję ją do makowca drożdżowego.
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 884
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 321
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 28627
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 884
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 321
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 28627
Składniki
Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wsypać mak. Zagotować. Garnek przykryć i odstawić na godzinę. Następnie mak odsączyć z nadmiaru mleka, ostudzić i zmielić 3 x. Zaparzyć herbatkę. Rodzynki zalać gorącą herbatą i odstawić na 30 minut. Masło rozpuścić, dodać miód i przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło z miodem, zmiksować. Dodać mak i ponownie zmiksować. Wsypać posiekane orzechy, odsączone rodzynki i 3/4 buteleczki aromatu rumowego. Wymieszać łopatką. Białka ubić w osobnej misce i dodać do masy makowej. Ponownie wymieszać łopatką. I masa makowa gotowa!