Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i lekkie ciacho- domowe idealne na spotkania z rodzinka i przyjaciółmi przy kawce:-)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 596
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11976
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 596
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11976
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać mąkę, mleko i olej (alby lepiej się miksowało/mieszało polecam dodawać na przemian mąkę, mleko, olej). Do powstałej masy dodać kakao, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Na koniec dodać słoik dżemu wiśniowego i dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 23cmx40cm i piec około 50-60 min w temp. 170-180 st.C do tak zwanego suchego patyczka.
Krem: ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę, na koniec dodać cukier puder wraz z śmietan fix''ami i ubijać jeszcze chwilkę (uważać na to by nie przebić śmietany). Ubitą śmietanę połączyć ze zmielonym twarogiem (w razie konieczności masę dosłodzić).
Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na dwa blaty, nasączyć zimnym naparem mocnej słodkiej herbaty z sokiem z cytryny, a następnie blaty przełożyć kremem.
W rondelku w odrobienie mleka rozpuścić 1,5 tabliczki czekolady i tak powstałą polewą oblać ciasto. Włożyć ciacho do lodówki. Można konsumować po kilku godzinach jak krem się dobrze zetnie, a najlepiej na drugi dzień. SMACZNEGO :-) !!!!!
Pomysł zaczerpnięty z blogu: pyszniejest.blogspot.com oraz ze strony www.wielkiezarcie.com
PS. Nie miałam twarogu trzykrotnie mielonego więc sama dwukrotnie zmieliłam ser biały chudy i dodałam troszkę cukru- jak dla mnie efekt równie dobry.:-)