Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, klasyczne ciasto z dużą ilością bitej śmietany.
Forma 28 cm x 26 cm
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 592
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 592
Składniki
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę przesiać, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto łopatką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 40-45 min. Zimny biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jeden blat ponownie umieścić w formie. Oba biszkopty nasączyć delikatnie herbatą. Blat w formie posmarować dżemem.
Śmietankę ubijać. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z fixami do śmietany. Jeszcze chwilę ubijać. Odłożyć kilka łyżek śmietany do dekoracji, a resztę rozsmarować na dżemie. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
POLEWA KAKAOWA W rondelku umieścić masło, cukier puder i mleko. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika. Nie dopuścić do zagotowania! Mieszać i podgrzewać, aż wszystkie składniki się połączą i polewa zacznie lekko gęstnieć. Gęstniejącą polewę wylać na ciasto. Gdy polewa zastygnie, udekorować ciasto pozostawioną bitą śmietaną. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!