Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, klasyczne ciasto z dużą ilością bitej śmietany.
Forma 28 cm x 26 cm
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4944
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13790
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3240
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1051
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4944
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13790
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3240
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1051
Składniki
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę przesiać, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto łopatką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 40-45 min. Zimny biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jeden blat ponownie umieścić w formie. Oba biszkopty nasączyć delikatnie herbatą. Blat w formie posmarować dżemem.
Śmietankę ubijać. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z fixami do śmietany. Jeszcze chwilę ubijać. Odłożyć kilka łyżek śmietany do dekoracji, a resztę rozsmarować na dżemie. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
POLEWA KAKAOWA W rondelku umieścić masło, cukier puder i mleko. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika. Nie dopuścić do zagotowania! Mieszać i podgrzewać, aż wszystkie składniki się połączą i polewa zacznie lekko gęstnieć. Gęstniejącą polewę wylać na ciasto. Gdy polewa zastygnie, udekorować ciasto pozostawioną bitą śmietaną. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!