Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, domowe ciasto, które zawsze się udaje.
Forma 28 cm x 26 cm
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 183
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 468
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 183
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 468
Składniki
CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier, a potem żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łopatką (nie używać miksera). Na koniec wlać olej i wymieszać delikatnie. Ciasto przełożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180C. Piec ok. 40 minut. Ciasto po ostudzeniu przeciąć na 2 blaty. Jeden blat umieścić z powrotem w formie.
MUS Mus jabłkowy przełożyć do garnka i zagotować. 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszać w 1/4 szklanki wody. Wlać do gorącego musu i gotować kilka minut cały czas mieszając. Następnie wyłączyć ogień, dodać 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę cukru waniliowego. Wymieszać. Gorący mus przelać na ciasto w formie. Przykryć drugim blatem ciasta.
LUKIER Przesiać szklankę cukru pudru. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i 1,5 łyżki gorącej wody. Ucierać w szklance, aż powstanie gładki lukier. Lukrem polać ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.