Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, domowe ciasto, które zawsze się udaje.
Forma 28 cm x 26 cm
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7999
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 280
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2169
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 686
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7999
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 280
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2169
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 686
Składniki
CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier, a potem żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łopatką (nie używać miksera). Na koniec wlać olej i wymieszać delikatnie. Ciasto przełożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180C. Piec ok. 40 minut. Ciasto po ostudzeniu przeciąć na 2 blaty. Jeden blat umieścić z powrotem w formie.
MUS Mus jabłkowy przełożyć do garnka i zagotować. 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszać w 1/4 szklanki wody. Wlać do gorącego musu i gotować kilka minut cały czas mieszając. Następnie wyłączyć ogień, dodać 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę cukru waniliowego. Wymieszać. Gorący mus przelać na ciasto w formie. Przykryć drugim blatem ciasta.
LUKIER Przesiać szklankę cukru pudru. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i 1,5 łyżki gorącej wody. Ucierać w szklance, aż powstanie gładki lukier. Lukrem polać ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.