Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, puszysty, pachnący wanilią – taki właśnie jest domowy sernik. To ciasto, które nigdy się nie nudzi i zawsze kojarzy się z rodzinnym ciepłem.
Tortownica o średnicy 28 cm
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2796
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 322
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 486
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2796
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 322
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 486
Składniki
Przygotuj spód. Masło pokrój w kostkę. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka. Wbij jajka, dodaj śmietanę i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Wyłóż nim dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica ok. 28 cm), delikatnie dociskając do formy. Wylep też boki. Nakłuj widelcem w kilku miejscach, aby uniknąć nadmiernego wybrzuszania. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut aż ciasto lekko się zrumieni.
Ser utrzyj razem z miękkim masłem na gładką masę. Dodaj proszek budyniowy i proszek do pieczenia.
Osobno żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę i połącz z masą serową.
Ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli i delikatnie wmieszaj do ciasta.
Gotową masę przełóż do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 60 minut w 180°C.