Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna,wyrośnięta,aromatyczna,można upiec bez dodatku jabłek.Jabłka znikły w wielkości buchty,wyszła przepyszna.Serdecznie polecam,na święta będzie świetnym dodatkiem na stole,jeśli upieczemy ją w formie babkowej:)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33822
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33822
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Zrobić zaczyn z mleka ,drożdży,cukru i mąki. Zaczyn przykryć i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięca. Ja przyspieszam i zdradzę Wam tajemnicę...wlewam do rondelka wodę i ją podgrzewam,na nią kładę garnek z zaczynem,rośnie momentalnie... Do miski dać mąkę,jajka,600ml mleka oraz żółtko,cukier,sok z cytryny i otartą skórkę.Dodać wyrośnięty zaczyn,zamieszać i wyrabiać z 10min. Dodać letnie rozpuszczone masło,zarobić chwilę by masło wsiąkło w ciasto. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem,u mnie 10min. Obrać jabłka i pokroić w kostkę,wymieszać z cynamonem. Blaszkę 25/36 wyłożyć papierem do pieczenia,wyrośnięte ciasto przełożyć i obsypać z wierzchu jabłkami. Dać do nagrzanego piekarnika do 150st.na 10 min.po tym czasie podnieść temp.do 200st.i piec około 40min.a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Można posmarować powidłami,lub zrobić mniej słodkie,albo wogóle wytrawne i podawać z wędlinami ,ten przepis jest idealny w kryzysowej sytuacji
Smacznego życzę