Przepis na drożdżowa gwiazdę makową.
Drożdżowa gwiazda makowa
Składniki
- Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 125 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Składniki na masę makową:
- 200 g maku
- 50 g cukru
- 50 g sparzonych rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka aromatu migdałowego
- 2 jaja
- 80 g masła
- Składniki na lukier:
- cukier puder 150 g
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki wody
Składniki
- Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 125 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Składniki na masę makową:
- 200 g maku
- 50 g cukru
- 50 g sparzonych rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka aromatu migdałowego
- 2 jaja
- 80 g masła
- Składniki na lukier:
- cukier puder 150 g
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki wody

Etapy przygotowania
Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z łyżką cukru. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe jajka, a następnie żółtka. Do tak utartego masła dodajemy rozczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę.

Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części.

Rozwałkować na 2 okręgi. Na jednym z okręgów równomiernie rozłożyć masę makową a następnie przykryć drugim płatem ciasta.

Posklejać brzegi powstałego koła, delikatnie docisnąć, a następnie na środku ustawić szklankę (jako złącznik).

Przekroić ciasto na 16 równych części (od szklanki do rantu okręgu).

Skręcać 2-3 razy każdy, z powstałych pasków)i łączyć po 2 pasy ze sobą.

Białkami które nam pozostały posmarować wierzch gwiazdy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Przygotowanie masy makowej. Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Wystudzony mak osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce. W dużym rondlu rozpuścić masło dodać bakalie, mak, cukier i smażyć na małym ogniu przez 10-15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodać żółtka i pianę i dokładnie całość wymieszać.

Przygotowanie lukru Cukier puder, z wodą i sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Ostudzoną strucle udekorować lukrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (11)


Komentarze do przepisu (51)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 148
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 148



Składniki
- Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 125 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Składniki na masę makową:
- 200 g maku
- 50 g cukru
- 50 g sparzonych rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka aromatu migdałowego
- 2 jaja
- 80 g masła
- Składniki na lukier:
- cukier puder 150 g
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki wody
Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z łyżką cukru. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe jajka, a następnie żółtka. Do tak utartego masła dodajemy rozczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części.
Rozwałkować na 2 okręgi. Na jednym z okręgów równomiernie rozłożyć masę makową a następnie przykryć drugim płatem ciasta.
Posklejać brzegi powstałego koła, delikatnie docisnąć, a następnie na środku ustawić szklankę (jako złącznik).
Przekroić ciasto na 16 równych części (od szklanki do rantu okręgu).
Skręcać 2-3 razy każdy, z powstałych pasków)i łączyć po 2 pasy ze sobą.
Białkami które nam pozostały posmarować wierzch gwiazdy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Przygotowanie masy makowej. Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Wystudzony mak osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce. W dużym rondlu rozpuścić masło dodać bakalie, mak, cukier i smażyć na małym ogniu przez 10-15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodać żółtka i pianę i dokładnie całość wymieszać.
Przygotowanie lukru Cukier puder, z wodą i sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Ostudzoną strucle udekorować lukrem.
bardzo skrótowy przepis :(
robiłem pierwszy raz i wyszło smakowite
Robiłam i powiem szczerze,że troszkę się zawiodłam:-(wszystko wyszło,biszkopt,masa,ale niestety pysio w wersji kremowej po prostu nam nie podszedł,dzieci zjadły po kawałku a ja tylko skosztowałam,no ale ja w ogóle nie trawię soków typu Pysio,jak dla mnie ciasto w polączeniu z Pysiem ma przedziwny smak:-/dobrze,że mam wszystkożernego mężą:-)
Ciasteczko pyszne.Robiłam wiele razy.Ostatniio zabrakło mi delicji więc w wolne miejsca położyłam pokrojone brzoskwinie z puszki:) Pyyyyyycha:))
ciasto jest rewelacyjne,lekkie nie za słodkie a do tego efektowne. wszystkim smakowało:)pozdrawiam