Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa alternatywa dla makowca
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13209
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2561
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3707
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4687
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13209
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2561
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3707
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4687
Składniki
Tradycyjnie wyrabiamy ciasto drożdżowe, Kiedy ciasto już urośnie to dzielimy je na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na równe koła ok. 16 cm średnicy. Wykładamy 1/3 masy makowej na pierwsze drożdżowe koło, następnie przykrywamy drugim ciastem, na to drugą porcję maku i przykrywamy trzecim rozwałkowanym ciastem, następnie ostatnia porcja maku i ostatnia porcja rozwałkowanego ciasta. Kolejny krok to pokrojenie ciasta na 16 części tak żeby na środku wyszło nam kółko.
Bierzemy w każdą dłoń po jednym kawałku i podwójnie wykręcamy. Kawałek w lewej dłoni wywijamy w lewą stronę, a kawałek z prawej dłoni wywijamy w prawą stronę, następnie podwiń końce do dołu. Wkrótce dodam filmik;) Posmaruj naszą gwiazdę białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.