Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa alternatywa dla makowca
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 66
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 94
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 51
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 44
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 45
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 66
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 94
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 51
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 44
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 45
Składniki
Tradycyjnie wyrabiamy ciasto drożdżowe, Kiedy ciasto już urośnie to dzielimy je na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na równe koła ok. 16 cm średnicy. Wykładamy 1/3 masy makowej na pierwsze drożdżowe koło, następnie przykrywamy drugim ciastem, na to drugą porcję maku i przykrywamy trzecim rozwałkowanym ciastem, następnie ostatnia porcja maku i ostatnia porcja rozwałkowanego ciasta. Kolejny krok to pokrojenie ciasta na 16 części tak żeby na środku wyszło nam kółko.
Bierzemy w każdą dłoń po jednym kawałku i podwójnie wykręcamy. Kawałek w lewej dłoni wywijamy w lewą stronę, a kawałek z prawej dłoni wywijamy w prawą stronę, następnie podwiń końce do dołu. Wkrótce dodam filmik;) Posmaruj naszą gwiazdę białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.