Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa alternatywa dla makowca
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 190
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 159
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2426
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7393
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 190
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 159
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2426
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7393
Składniki
Tradycyjnie wyrabiamy ciasto drożdżowe, Kiedy ciasto już urośnie to dzielimy je na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na równe koła ok. 16 cm średnicy. Wykładamy 1/3 masy makowej na pierwsze drożdżowe koło, następnie przykrywamy drugim ciastem, na to drugą porcję maku i przykrywamy trzecim rozwałkowanym ciastem, następnie ostatnia porcja maku i ostatnia porcja rozwałkowanego ciasta. Kolejny krok to pokrojenie ciasta na 16 części tak żeby na środku wyszło nam kółko.
Bierzemy w każdą dłoń po jednym kawałku i podwójnie wykręcamy. Kawałek w lewej dłoni wywijamy w lewą stronę, a kawałek z prawej dłoni wywijamy w prawą stronę, następnie podwiń końce do dołu. Wkrótce dodam filmik;) Posmaruj naszą gwiazdę białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.