Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe drożdżowe cudeńka idealne do koszyczka.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 179
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 109
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 179
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 109
Składniki
Mąkę przesiewamy. Do jednej szklanki mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Kiedy ciasto lekko podrośnie dodajemy do niego dwie szklanki mąki, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę. Ponownie dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie dodajemy do niego ostatnią szklankę mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie samo odchodziło od ścianek naczynia. Wrobione ciasto wykładamy na blat podsypany mąką.
Ciasto dzielimy na pół, jedną część ciasta odkładamy, a drugą wałkujemy na grubość mniejszą niż 1 cm.
Z ciasta za pomocą foremki wycinamy baranki. Ja nie miałam foremki do baranków więc użyłam foremki do zajączków i odwracałam każdego zajączka formując kształt baranka, tak jak na zdjęciach poniżej.
Z wyciętego zajączka formujemy baranka, aby wyglądał tak jak na zdjęciu
Gotowe baranki układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce. Z rodzynek robimy oczy barankom i smarujemy każdego baranka żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Baranki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 10-15 minut. Upieczone baranki powinny mieć ładny złoto-brązowy kolor. Baranki po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Ostygnięte baranki dekorujemy: z białej masy robimy runo baranka za pomocą końcówki gwiazdki. Czerwonym pisakiem robimy pyszczek i pasek w okół szyi. A zielonym pisakiem zieloną falę na dole baranka. Smacznego !!!