Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka bułeczka do świetna propozycja na śniadanie lub kolacje do szklanki zimnego mleka lub kakao lub kubka gorącej herbaty. Taka drożdżówka sprawdzi się również na drugie śniadanie dla dzieci.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 65
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 116
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 65
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 116
Składniki
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Do misy miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, wbijamy jajka, roztopione masło i zaczyn. Całość miksujemy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciasto możemy również zagnieść ręcznie. Gdy już ciasto jest gładkie i elastyczne odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Gdy już ciasto nam ładnie podrosło, formujemy kuleczki wielkości większej mandarynki lub po prostu jakie duże chcemy mieć bułeczki większe lub mniejsze takie robimy. Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy kuleczki i spłaszczamy robiąc dołeczek. Brzoskwinie obieramy i pozbywamy się pestki. Kroimy w ósemki. Układamy na przygotowane ciasto, po 3-4 cząstki brzoskwini. Składniki kruszonki łączymy ze sobą tworząc kruche ciasto. Przygotowaną kruszonką posypujemy bułeczki. Drożdżówki odstawiamy jeszcze na 20 minut aby podrosły. Następnie pieczemy w 180 stopniach góra dół przez 30 minut.