Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka bułeczka do świetna propozycja na śniadanie lub kolacje do szklanki zimnego mleka lub kakao lub kubka gorącej herbaty. Taka drożdżówka sprawdzi się również na drugie śniadanie dla dzieci.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 20
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 87
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 418
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19581
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 20
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 87
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 418
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19581
Składniki
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Do misy miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, wbijamy jajka, roztopione masło i zaczyn. Całość miksujemy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciasto możemy również zagnieść ręcznie. Gdy już ciasto jest gładkie i elastyczne odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Gdy już ciasto nam ładnie podrosło, formujemy kuleczki wielkości większej mandarynki lub po prostu jakie duże chcemy mieć bułeczki większe lub mniejsze takie robimy. Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy kuleczki i spłaszczamy robiąc dołeczek. Brzoskwinie obieramy i pozbywamy się pestki. Kroimy w ósemki. Układamy na przygotowane ciasto, po 3-4 cząstki brzoskwini. Składniki kruszonki łączymy ze sobą tworząc kruche ciasto. Przygotowaną kruszonką posypujemy bułeczki. Drożdżówki odstawiamy jeszcze na 20 minut aby podrosły. Następnie pieczemy w 180 stopniach góra dół przez 30 minut.