Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne drożdżowe bułeczki nadziane słodkim śmietankowym budyniem. Taka bułeczka do świetna propozycja na śniadanie lub kolacje do szklanki zimnego mleka lub kakao lub kubka gorącej herbaty. Taka drożdżówka sprawdzi się również na drugie śniadanie dla dzieci. Bułeczki z budyniem to zdecydowanie smak z dzieciństwa.
Smaczny obiad z kaszy gryczanej białej, kapusty białej, pieczarek w sosie kop...
Odsłon: 13270
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2601
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 10737
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 302
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 8306
Smaczny obiad z kaszy gryczanej białej, kapusty białej, pieczarek w sosie kop...
Odsłon: 13270
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2601
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 10737
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 302
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 8306
Składniki
Na początku przygotujemy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, wlewamy ciepłe mleko. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie do misy miksera z hakiem wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, wlewamy przygotowany zaczyn oraz rozpuszczone masło. Wszystko zagniatamy około 15 minut. Możemy ciasto zagnieść ręcznie. Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Między czasie należy przygotować budyń. Budyń robimy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do rondla wlewamy 300 ml mleka i zagotowujemy. 200 ml mleka wlewamy do naczynia i wsypujemy proszek budyniowy i cukier, całość mieszamy dokładnie i łączymy z gotującym mlekiem. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy. Cały czas mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Ciasto dzielimy na równe części mniej więcej wielkości mniejszej pomarańczy. Mi wyszło 11 sztuk, ale możemy zrobić mniejsze lub większe bułeczki. Każdy kawałek wałkujemy mniej więcej na 0,5 cm. Wykładamy łyżkę budyniu i składamy do połowy zlepiając ciasto. Drugą połowę ciasta przecinamy na paski i owijamy bułeczkę. Przygotowane bułeczki układamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut aby podrosły. Bułeczki pieczemy 35-40 minut na złoty kolor w 180 stopniach góra dół. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego