Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ciasteczka ślimaczki
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1285
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5811
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8823
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18429
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1285
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5811
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8823
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18429
Składniki
Składniki na rozczyn umieszczam w misce i wszystko mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką. Dodajemy cukier waniliowy, roztopione i przestudzone masło oraz rozczyn. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i zabieramy się za wyrabianie ciasta. Ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. ok 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki. Dzielimy na 3 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na cienkie, długie prostokąty. Ciasto posmarować np. powidłami, czekoladą, serem i zwinąć w rulon. Podzielić nożykiem na mniejsze ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. do ładnego zarumieniania. Gotowe posypać pudrem lub polukrować. Smacznego!