Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie pachną i napełniają zagłodzone brzuchy.
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 690
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1482
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 1117
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 38
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 690
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1482
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 1117
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 38
Składniki
ROBIMY CIASTO Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił. W żadnym wypadku nie zagotowujemy mleka, powinno mieć temperaturę nieco wyższą od temperatury pokojowej. Gdy tak się stanie, zdejmujemy rondel z ognia, wkruszamy do niego drożdże i starannie mieszamy, dopóki nie rozpuszczą się całkowicie w mleku. Następnie przelewamy całość do większej michy, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę i mieszamy składniki za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w niewielką kostkę i dorzucamy do ciasta. Mieszamy delikatnie, lecz dokładnie, aby rozłożyć cząstki owoców równomiernie w całym cieście. Teraz nakrywamy miskę lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podrosnąć, nagazować się i wydać charakterystyczny zapach pracujących drożdży.
SMAŻYMY RACUCHY Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju, aby całkowicie pokrył dno. Nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy delikatnie na patelnię, formując niewielkie racuchy. Smażymy z obu stron, po 2-3 minuty, na złoty kolor. Po usmażeniu układamy racuchy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane odrobiną płynnego miodu. Doskonale smakują w towarzystwie konfitur, dżemów i musów owocowych.