Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe racuchy z truskawką"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12596
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1429
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13667
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5746
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12596
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1429
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13667
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5746
Składniki
Joanna Tokarz z Ptaszkowej
Mleko podgrzewam, wkruszam drożdże, dodaję cukier, syrop trzcinowy i 10 dag mąki. Mieszam i odstawiam, aż rozczyn zwiększy objętość o 1/3.
Białka ubijam z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodaję żółtka, rozczyn i resztę mąki. Wyrabiam ręką lub mikserem (z hakiem) do połączenia się składników. Masa ma być gładka, lejąca i z pęcherzykami powietrza. Przykrywam, odstawiam do wyrośnięcia na ok. godz.
Truskawki myję, usuwam szypułki i kroję na połówki albo ćwiartki.
Racuchy smażę na gorącym oleju na małym ogniu. W wierzchy wbijam ka- wałki truskawek, przewracam racuchy i smażę z drugiej strony.
Posypuję cukrem pudrem lub polewam sosem z truskawek (miksuję je z cukrem i jogurtem).
35 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 4-5 porcjiŹródło: Kobieta i życie