Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste, delikatne racuszki drożdżowe na mleku i serku wiejskim.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28731
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28731
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
Mleko delikatnie podgrzałam. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich łyżeczkę cukru zwykłego oraz dwie łyżeczki mąki. Wlałam ciepłe mleko i dokładnie wszystko rozmieszałam. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Resztę mąki, cukier waniliowy oraz budyń waniliowy w proszku wsypałam do miski. Wbiłam jajka. Serek wiejski zblendowałam na gładko i dodałam do miski z pozostałymi składnikami. Dodałam wyrośnięty zaczyn i wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, przystąpiłam do smażenia. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam na patelnię, tworząc placuszki. Dawałam jedną porządną łyżkę ciasta na jeden placek. Placki smażyłam na średnim ogniu z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem racuszki oprószyłam cukrem pudrem.