Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ślimaczki z mocno kakaowym i maślaną kruszonką są mięciutkie, puszyste i przepyszne. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, ale na drugi dzień też są bardzo smaczne, szczególnie z kubkiem ciepłego mleka. Trzeciego dnia zazwyczaj już ich nie ma...
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 5485
Jeden z wariantów użycia sałatki z tuńczyka. Bardzo smaczne quesadillas na pi...
Odsłon: 96
Pikle ogórkowe to obowiązkowy element każdej domowej spiżarni ze względu na s...
Odsłon: 1084
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 382
Cyk Pyk i YES hawajska zupa kwietna " Kahakai Pua " czyli zupa kwietna plaż...
Odsłon: 23
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 5485
Jeden z wariantów użycia sałatki z tuńczyka. Bardzo smaczne quesadillas na pi...
Odsłon: 96
Pikle ogórkowe to obowiązkowy element każdej domowej spiżarni ze względu na s...
Odsłon: 1084
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 382
Cyk Pyk i YES hawajska zupa kwietna " Kahakai Pua " czyli zupa kwietna plaż...
Odsłon: 23
Składniki
Kruszonka: Masło rozcieramy w misce z mąką i cukrem, tworząc okruchy. Kruszonkę odkładamy do lodówki.
Krem kakaowy: Kakao mieszamy w misce z cukrem pudrem, dodajemy masło oraz mleko i ucieramy składniki płaską stroną łyżki do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto: Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Wsypujemy 150 g mąki, ponownie mieszamy i odkładamy rozczyn na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (polecam robić to przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę, a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 35 cm. Ciasto smarujemy połową kremu kakaowego i wzdłuż dłuższego boku zwijamy w roladę, a następnie kroimy na plastry o szerokości ok. 2 cm. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy połową kruszonki i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą.