Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrzebuje czasu, ale warto poczekać. :)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4134
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11325
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6498
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5478
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13517
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5290
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4134
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11325
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6498
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5478
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13517
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5290
Składniki
W wysokim naczyniu wymieszać cukier z mlekiem, dodać pokruszone drożdże. Mieszając rozprowadzić drożdże aż się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać masło pokrojone na kawałki i jajko. Następnie dodać mleko z drożdżami. Całość zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, do podwojenia objętości ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem i makiem.
Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na trzy równe części i każdą rozwałkować na okrągły placek o śr. ok. 20 cm. Pierwszy placek położyć na wysmarowane dno tortownicy (26cm średnicy), posmarować połową masy makowej. Przykryć drugim plackiem i rozsmarować resztę masy. Położyć trzeci placek. Na środku zaznaczyć kieliszkiem do jajek kółko i zaczynając od kółka pokroić ciasto ostrym nożem lub radełkiem na 12 kawałków. Każdy kawałek przekręcić dwa razy - pierwszy w lewo, drugi w prawo, trzeci znów w lewo itd. Założyć obręcz tortownicy i zostawić na 10 minut. Piec ok. 25 minut. Smacznego :)