Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja idealna do niedzielnej kawki ;)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112947
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 281
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 612
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 508
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 918
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112947
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 281
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 612
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 508
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 918
Składniki
Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami cukru, odstawić. Jaja ubić z pozostałym cukrem. Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. Potem dodać pozostałe składniki, stopione masło i masę jajeczną, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 75 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie uprażyć obrane i pokrojone jabłka. Do ostudzonych owoców dodać bułkę tartą, wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć owoce, posypać cynamonem i dodatkowo cukrem. Zwinąć, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. potem posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 35 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!