Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka gatunku :) Teraz jest sezon truskawkowy, więc z truskawkami, ale równie pyszne jest z jagodami czy wiśniami.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2324
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 764
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 425
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 186
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2324
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 764
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 425
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 186
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 134
Składniki
Owoce myjemy i jeśli są duże kroimy na połówki, w przypadku wiśni oczywiście drylujemy. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy jedną łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko i 100 g mąki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce, uprzednio przykrywając rozczyn ściereczką, aż podwoi objętość.
. Kiedy rozczyn rośnie, ucieramy żółtka z całym pozostałym cukrem, dodajemy wiśniówkę, śmietanę oraz aromat i szczyptę soli. Rozczyn powinien już być gotowy, wlewamy do niego żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę i roztopione masło i wyrabiamy, a w trakcie tej czynności dosypujemy mąki aż ciasto będzie odpowiedniej gęstości (ponieważ będą na nim owoce musi być dosyć gęste, żeby się za bardzo nie zapadało). Dobrze wyrobione ciasto będzie się odrywało od miski.
Ciasto wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, na wierzch wykładamy gęsto owoce. Kiedy ciasto rośnie, robimy pokruszkę: szybko łączymy wszystkie jej składniki, ale nie wyrabiamy! Posypujemy na całej powierzchni ciasta.
Ciasto pieczemy w temp. 180-190 st. przez około 45 minut. Nie należy się przejmować, jeśli na środku ciasto nie wyrośnie tak bardzo jak po bokach, owoce są ciężkie i może się tak stać, ale nie zmienia to w niczym smaku ciasta. Smacznego! Czerwiec, 2010 r.