Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, chyba już z ostatnimi w tym sezonie truskawkami.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11941
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 124
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8690
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155404
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1173
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11941
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 124
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8690
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155404
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1173
Składniki
Masło rozpuścić i schłodzić. Na dno dużej misy wlać ciepłe mleko, dodać jajka, cukier, rozkruszone drożdże, masło . Nie mieszać! Pozostawić rozczyn na ok.7-8 godzin. Po tym czasie wsypać mąkę, sól i zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przełożyć ciasto na blachę /23x35/ wyłożoną papierem do pieczenia i postawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem, ponakłuwać patyczkiem i ułożyć na wierzchu połówki truskawek /przekrojoną częścią do góry/. Posypać kruszonką zrobioną z podanych składników i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok. 40 minut. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić w nim ciasto na ok godzinę. Wyjąć, pokroić i zajadać. SMACZNEGO!