Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, chyba już z ostatnimi w tym sezonie truskawkami.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 138
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1837
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14530
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19594
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 138
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1837
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14530
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19594
Składniki
Masło rozpuścić i schłodzić. Na dno dużej misy wlać ciepłe mleko, dodać jajka, cukier, rozkruszone drożdże, masło . Nie mieszać! Pozostawić rozczyn na ok.7-8 godzin. Po tym czasie wsypać mąkę, sól i zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przełożyć ciasto na blachę /23x35/ wyłożoną papierem do pieczenia i postawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem, ponakłuwać patyczkiem i ułożyć na wierzchu połówki truskawek /przekrojoną częścią do góry/. Posypać kruszonką zrobioną z podanych składników i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok. 40 minut. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić w nim ciasto na ok godzinę. Wyjąć, pokroić i zajadać. SMACZNEGO!