Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione ciasto drożdżowe w sezonie jesiennym to oczywiście jest drożdżowiec ze śliwkami oblany słodziutkim lukrem. Ciasto bardzo puszyste, delikatne do tego lekko kwaśna śliwka i oczywiście słodziutki lukier. Czy można chcieć czegoś więcej ?
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 46
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 150
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 46
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 150
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Do mleka z drożdżami dodajemy 5 kopiastych łyżek mąki.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem i startą skórką cytryny.
Do utartych żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę mąki i roztopione klarowane masło.
Kiedy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość wówczas wyjmujemy je na blat podsypany mąką i wyrabiamy.
Wyrobione ciasto lekko wałkujemy. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia przekładamy rozwałkowane ciasto i palcami formujemy do ścianek blachy.
Na cieście układamy połówki śliwek.
Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Drożdżowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 60 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i wodą do momentu powstania lukru.
Na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-Dd