Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowiec to pochodzące z województwa lubuskiego puszyste ciasto drożdżowe, które w klasycznym wydaniu podaje się z owocami sezonowymi lub powidłami śliwkowymi oraz chrupiącą kruszonką. Dawniej było uwielbiane przez mieszkańców terenów poniemieckich ze względu na proste przyrządzenie i tanie składniki.
Blacha 30 × 36 cm
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10420
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336758
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4307
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423678
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10420
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336758
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4307
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423678
Składniki
Podgrzej mleko (powinno być letnie, ale nie gorące). Rozkrusz drożdże do miski, dodaj 1 łyżeczkę cukru. Wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw zaczyn na 10-15 minut w ciepłe miejsce aż zacznie się pienić.
Masło rozpuść w rondelku. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajka i żółtko. Wlej wyrośnięty zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto.
Stopniowo dodawaj roztopione masło, wyrabiając ciasto przez ok. 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W tym czasie zrób kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj zimne masło, a następnie rozcieraj palcami aż powstanie sypka struktura.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wielkości ok. 30 × 36 cm i lekko rozciągnij. Ułóż owoce na cieście, lekko je wciskając. Posyp całość kruszonką. Przykryj ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piecz w temperaturze 180°C (góra-dół) przez 35-40 minut aż wierzch będzie złocisty.