Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dosyć suchych i niezbyt apetycznych ciast drożdżowych? W takim razie na twoim stole powinna zagościć tradycyjna drożdżówka staropolska. Idealnie puszysta, wilgotna i miękka. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Zacznij od zrobienia rozczynu. Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do dużego naczynia wlej około 50 ml, łyżkę cukru, łyżkę mąki i wkrusz drożdże. Odrobinę posól. Całość wymieszaj, zakryj ściereczką i poczekaj około 10 minut aż zaczyn wyrośnie.
Teraz do dużej miski wsyp resztę mąki, cukru i odrobinę soli. Przelej zaczyn i pozostałe ciepłe mleko. Wbij jajka. Zacznij zagniatać ciasto.
Kiedy składniki się połączą wlej olej i zagniataj około 15 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto będzie gotowe, przełóż je na blachę. Na wierzch poukładaj umyte i pokrojone w kawałki owoce.
Zrób kruszonkę, czyli połącz mąkę pszenną z masłem i cukrem. Posyp nią ciasto. Zostaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz ciasto drożdżowe około 40 minut.