Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dosyć suchych i niezbyt apetycznych ciast drożdżowych? W takim razie na twoim stole powinna zagościć tradycyjna drożdżówka staropolska. Idealnie puszysta, wilgotna i miękka. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 134
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1835
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14511
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19582
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 134
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1835
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14511
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19582
Składniki
Zacznij od zrobienia rozczynu. Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do dużego naczynia wlej około 50 ml, łyżkę cukru, łyżkę mąki i wkrusz drożdże. Odrobinę posól. Całość wymieszaj, zakryj ściereczką i poczekaj około 10 minut aż zaczyn wyrośnie.
Teraz do dużej miski wsyp resztę mąki, cukru i odrobinę soli. Przelej zaczyn i pozostałe ciepłe mleko. Wbij jajka. Zacznij zagniatać ciasto.
Kiedy składniki się połączą wlej olej i zagniataj około 15 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto będzie gotowe, przełóż je na blachę. Na wierzch poukładaj umyte i pokrojone w kawałki owoce.
Zrób kruszonkę, czyli połącz mąkę pszenną z masłem i cukrem. Posyp nią ciasto. Zostaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz ciasto drożdżowe około 40 minut.