Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką to ciasto, które pierwotnie wywodzi się z rejonu południowych Niemiec. Choć w oryginale nie ma kruszonki, to z pewnością ta wersja tego deseru zachwyci wszystkich miłośników słodkości.
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1636
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 569
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1939
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1636
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 569
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1939
Składniki
Przygotuj ciasto. Drożdże wsyp do 150 ml ciepłego mleka i poczekaj aż zaczną pracować przez 5-10 minut. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Następnie wlej mleko z drożdżami i roztopione masło, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Zamieszaj całość łyżką do wstępnego połączenia składników, a następnie ugnieć ciasto dłońmi lub hakiem do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodawaj małymi porcjami pozostałe 100 ml mleka. Przykryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę lub do podwojenia objętości. Blachę od piekarnika dobrze oczyść i wysmaruj masłem. Kulę ciasta rozwałkuj i rozciągnij na całą blachę od piekarnika. Dobrze dociśnij je do boków. Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki. Wyjmij pestki. Owoce rozłóż bardzo gęsto na cieście. Blachę odłóż w ciepłe miejsce na godzinę.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce i razem zagnieć pod palcami, aż utworzą się grudki kruszonki. Posyp nią wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką pierz przez 35 minut lub do zrumienienia kruszonki. Ciasto wyjmij i odstaw na co najmniej 10 minut przed krojeniem. Podawaj na ciepło lub zimno.