Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowały mnie ciasteczka fińskie Ewy, pomyślałam by spróbować na cieście drożdżowym zrobić bułeczki śniadaniowe. A oto efekt:)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 359
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21867
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 359
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21867
Składniki
Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wlać ciepłe, lecz nie gorące mleko. Dobrze rozmieszać, poczekać by zaczyn ruszył. Do podrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, cukier,stopioną margarynę, mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Czekamy by wyrosło. Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę oddzielnie wałkujemy na cienki, prostokątny placek. Wycinamy z ciasta kwadraty o boku ok. 8 centymetrów. Przy każdym rogu robimy nacięcia ostrym nożem.
Każdy nadcięty bok składamy do środka, mocno dociskając. Powstaje nam wtedy kwiatuszek na kwadracie.
Nasze bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ser mieszamy z cukrami i surowym jajkiem. Środek naszej bułeczki jeszcze raz mocno dociskamy, by zmieściła nam się łyżeczka naszego sera. Na ser kładziemy odrobinę dżemu z jagód lub wisienkę z konfitury,
Wstawiamy nasze bułeczki do piekarnika na ok. 20 minut, pieczemy na ładny złoty kolor. Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem( przeważnie robię na oko, 2 łyżki soku z cytryny, a cukru pudru tyle ile zabierze sok, by była konsystencja śmietany). Ciepłe bułeczki polewamy lukrem, I SMACZNEGO :)