Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowały mnie ciasteczka fińskie Ewy, pomyślałam by spróbować na cieście drożdżowym zrobić bułeczki śniadaniowe. A oto efekt:)
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 560
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 560
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wlać ciepłe, lecz nie gorące mleko. Dobrze rozmieszać, poczekać by zaczyn ruszył. Do podrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, cukier,stopioną margarynę, mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Czekamy by wyrosło. Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę oddzielnie wałkujemy na cienki, prostokątny placek. Wycinamy z ciasta kwadraty o boku ok. 8 centymetrów. Przy każdym rogu robimy nacięcia ostrym nożem.
Każdy nadcięty bok składamy do środka, mocno dociskając. Powstaje nam wtedy kwiatuszek na kwadracie.
Nasze bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ser mieszamy z cukrami i surowym jajkiem. Środek naszej bułeczki jeszcze raz mocno dociskamy, by zmieściła nam się łyżeczka naszego sera. Na ser kładziemy odrobinę dżemu z jagód lub wisienkę z konfitury,
Wstawiamy nasze bułeczki do piekarnika na ok. 20 minut, pieczemy na ładny złoty kolor. Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem( przeważnie robię na oko, 2 łyżki soku z cytryny, a cukru pudru tyle ile zabierze sok, by była konsystencja śmietany). Ciepłe bułeczki polewamy lukrem, I SMACZNEGO :)