Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowały mnie ciasteczka fińskie Ewy, pomyślałam by spróbować na cieście drożdżowym zrobić bułeczki śniadaniowe. A oto efekt:)
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5530
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29879
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 250
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19585
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5530
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29879
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 250
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19585
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1120
Składniki
Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wlać ciepłe, lecz nie gorące mleko. Dobrze rozmieszać, poczekać by zaczyn ruszył. Do podrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, cukier,stopioną margarynę, mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Czekamy by wyrosło. Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę oddzielnie wałkujemy na cienki, prostokątny placek. Wycinamy z ciasta kwadraty o boku ok. 8 centymetrów. Przy każdym rogu robimy nacięcia ostrym nożem.
Każdy nadcięty bok składamy do środka, mocno dociskając. Powstaje nam wtedy kwiatuszek na kwadracie.
Nasze bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ser mieszamy z cukrami i surowym jajkiem. Środek naszej bułeczki jeszcze raz mocno dociskamy, by zmieściła nam się łyżeczka naszego sera. Na ser kładziemy odrobinę dżemu z jagód lub wisienkę z konfitury,
Wstawiamy nasze bułeczki do piekarnika na ok. 20 minut, pieczemy na ładny złoty kolor. Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem( przeważnie robię na oko, 2 łyżki soku z cytryny, a cukru pudru tyle ile zabierze sok, by była konsystencja śmietany). Ciepłe bułeczki polewamy lukrem, I SMACZNEGO :)