Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, puszyste drożdżówki z jabłkami, sliwkami, orzechami i rodzynkami. Ciasta praktycznie nie trzeba wyrabiać, apetycznie pachnie cytryną, polecam :-)
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 526
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1371
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25561
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 526
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1371
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25561
Składniki
Zaczyn: drożdże należy rozetrzeć z cukrem i mąką, dodać mleko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce (ja miskę z zaczynem wstawiam do większej miski z ciepłą wodą), aż drożdże urosną. Ciasto: Mleko wlać do garnka, dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia masła, mieszając raz na jakiś czas. Przestudzić. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroic na drobną kostkę. Od razu polać sokiem z cytryny. Na taką samą kostkę pokroić śliwki. Dodać je do jabłek. Dodać cukier, rodzynki. Wymieszać. Orzechy posiekać niezbyt drobno. Do miski przesiać mąkę, dodać mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier waniliowy, skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na 15 minut. Ciasto wyjąć na stół obsypany mąką. Wyrabiać krótko, dosłownie przez minutę. Miskę obsypać mąką w środku, włożyć ciasto uformowane w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40-60 minut). Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, połowę przełożyć na stół wysypaną mąką, rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 50 x 40 cm. Rozłożyć połowę nadzienia (jeśli puściło dużo soku można przełożyć na sitko, żeby odciekło), posypać połową orzechów. Zwinąć w rulon, (zwijac dłuzszą stonę) następnie pokroić na plastry ok. 2 cm grubości najlepiej nożem z ząbkami. Każdy kawałek ciasta sklej z jednej strony, tak by nadzienie było w środku. Układać ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut. Podrośnięte ślimaczki posmarować mlekiem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni, aż ładnie się zrumienią.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut do przestudzenia. Tak samo postąpić z drugą cześcią ciasta.
Lukier: Cukier puder (ok. 10 łyżek) wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny (1/2 cytryny), lukrem pokryć lekko ciepłe ślimaczki. Smacznego :-)