Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące dzieciństwem! Do złudzenia przypominają bułeczki, które chyba do końca życia będę kojarzyła pozytywnie z czasami, kiedy nie wiedziało się co to ''kalorie''. Przepis polecam, bo do złudzenia przypominają te z piekarni. W moim wykonaniu były nieco mniejsze.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8803
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7604
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5188
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328396
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8803
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7604
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5188
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328396
Składniki
Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Mleko podgrzewamy do mniej więcej 40 stopni, dodajemy łyżkę cukru i mąki, wsypujemy pokruszone drożdże i ostawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i dolą, dodajemy drożdże i wyrabiamy, pod koniec dodajemy tłuszcz. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W zależności od tego czy używamy maku w całości czy już zmielonego, zaczynamy od zalania go gorącą wodą i zmielenia lub bezpośrednio zalewamy go gorącą wodą (około 300 ml lub więcej), dodajemy cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i zagotowujemy, co gorącej dodajemy masło. Masę doprawiamy miodem, olejkiem migdałowym, cynamonem i skórką. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Rozprowadzamy masę makową i zawijamy.Odcinamy z powstałej rolady kawałki i przenosimy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.Drewnianą łyżką dociskamy bułeczki tak jak na zdjęciu i smarujemy z wierzchy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut.
Do przesianego cukru pudru dodajemy wodę i mieszamy. Lukrujemy przestudzone drożdżówki. W zależności od tego czy lukier będzie zbyt gęsty lub płynny, dodajemy odpowiednio wody lub cukru pudru.