Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe, smaczne i ... spałaszowane w dwa dni. Z podanych proporcji wyszło mi dwanaście drożdżówek.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5618
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1102
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12210
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1528
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5618
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1102
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12210
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1528
Składniki
W misce przygotować rozczyn z roztartych drożdży, ciepłego mleka, 1-2 łyżek cukru, 1-2 łyżek przesianej mąki. Po kilkunastu minutach, gdy drożdże już mocno pracują dodać resztę przesianej mąki, wbić jajka i dodać olej. Całość wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto musi podwoić objętość. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Czarne porzeczki umyć i przesmażyć z cukrem. Cały czas należy mieszać, aby uniknąć przypalenia. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części w celu łatwiejszego wałkowania. Pierwszą część rozwałkować na prostokąt. Posmarować nadzieniem. Założyć 1/3 część ciasta z krótszego boku. Następnie tą samą czynność wykonać z drugiego boku. Całość lekko rozwałkować. Ciasto pokroić na 3 cm paski. Każdy pasek przekroić jeszcze raz, ale nie do końca. Zapleść dwa końce ze sobą. Następnie zwinąć w kółko. Tak samo postępować z każdą drożdżówką. Z drugą częścią ciasta wykonać te same czynności. Gotowe drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posmarować rozmąconym jakiem. Należy zachować odstępy, gdyż drożdżówki jeszcze podrosną. Piec w 180 st. C 20-25 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygną posmarować lukrem.