Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące, miękkie i pyszne drożdżówki z serem. Idealne na śniadanie. :)
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 86
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 214
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 86
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 214
Składniki
Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, następnie dodać do mąki. Odstawić całość do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 20 minut).
Do wyrośniętego ciasta dodać resztę składników: wbić jajka oraz żółtko, wsypać cukier waniliowy i sól. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawało od ręki.
Zrobić nadzienie: do sera dodać śmietanę, cukier waniliowy i cukier zwykły. Ewentualnie można także dać rodzynki lub płatki migdałów.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Za pomocą odwróconego kubka należy wykroić okrągłe podstawy drożdżówek. Następnie kciukiem zrobić wgłębienie na środku każdego koła. W to wgłębienie nakładamy łyżeczkę farszu.
Surowe ciasto dookoła posmarować białkiem - to nada drożdżówkom połysk.
Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.