Pachnące, miękkie i pyszne drożdżówki z serem. Idealne na śniadanie. :)
Drożdżówki z serem
Składniki
- Na ciasto - mąka pszenna, 0,5 kg
- cukier waniliowy, 3
- mleko (ciepłe), 0,5 szklanki
- drożdże, 5 dag
- cukier, 4 łyżki
- jajka, 2
- żółtko, 1
- masło (stopione), 10 dag
- sól, szczypta
- Do nadzienia - ser biały, 50 dag
- śmietana, 2 łyżki
- rodzynki lub płatki migdałów - jak ktoś lubi, 10 dag
Składniki
- Na ciasto - mąka pszenna, 0,5 kg
- cukier waniliowy, 3
- mleko (ciepłe), 0,5 szklanki
- drożdże, 5 dag
- cukier, 4 łyżki
- jajka, 2
- żółtko, 1
- masło (stopione), 10 dag
- sól, szczypta
- Do nadzienia - ser biały, 50 dag
- śmietana, 2 łyżki
- rodzynki lub płatki migdałów - jak ktoś lubi, 10 dag

Etapy przygotowania
Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, następnie dodać do mąki. Odstawić całość do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 20 minut).
Do wyrośniętego ciasta dodać resztę składników: wbić jajka oraz żółtko, wsypać cukier waniliowy i sól. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawało od ręki.
Zrobić nadzienie: do sera dodać śmietanę, cukier waniliowy i cukier zwykły. Ewentualnie można także dać rodzynki lub płatki migdałów.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Za pomocą odwróconego kubka należy wykroić okrągłe podstawy drożdżówek. Następnie kciukiem zrobić wgłębienie na środku każdego koła. W to wgłębienie nakładamy łyżeczkę farszu.
Surowe ciasto dookoła posmarować białkiem - to nada drożdżówkom połysk.
Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 919

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 302
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 919

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 302



Składniki
- Na ciasto - mąka pszenna, 0,5 kg
- cukier waniliowy, 3
- mleko (ciepłe), 0,5 szklanki
- drożdże, 5 dag
- cukier, 4 łyżki
- jajka, 2
- żółtko, 1
- masło (stopione), 10 dag
- sól, szczypta
- Do nadzienia - ser biały, 50 dag
- śmietana, 2 łyżki
- rodzynki lub płatki migdałów - jak ktoś lubi, 10 dag
Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, następnie dodać do mąki. Odstawić całość do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 20 minut).
Do wyrośniętego ciasta dodać resztę składników: wbić jajka oraz żółtko, wsypać cukier waniliowy i sól. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawało od ręki.
Zrobić nadzienie: do sera dodać śmietanę, cukier waniliowy i cukier zwykły. Ewentualnie można także dać rodzynki lub płatki migdałów.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Za pomocą odwróconego kubka należy wykroić okrągłe podstawy drożdżówek. Następnie kciukiem zrobić wgłębienie na środku każdego koła. W to wgłębienie nakładamy łyżeczkę farszu.
Surowe ciasto dookoła posmarować białkiem - to nada drożdżówkom połysk.
Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.
super :)
Mmmmmmmmmmmmniam , do ulubionych:))