Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie truskawkowym, nie może u mnie zabraknąć drożdżówek z truskawkami. Chyba nawet nie muszę ich za bardzo reklamować. Pyszne ciasto drożdżowe, truskawki i cukier puder. Coś wspaniałego..... Zawsze robiłam z kruszonką, albo lukrem tym razem wersja uproszczona :) Wypatrzyłam drożdżówki z pudrem na Instagramie i tak mi się spodobały, że moje bułeczki też posypałam pudrem.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3508
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3508
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Składniki
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mleko wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać przestudzone masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 9 równych części. Z każdej części zrobić kulkę. Następnie nakryć je ściereczką i zostawić na 10 minut.
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki, jeśli są większe to na ósemki. Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Kulki ciasta spłaszczyć na placek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku zrobić wgłębienie dnem szklanki. Ciasto pod szklanką powinno być cienkie.
W powstałe dołki włożyć po łyżce truskawek. Żółtko wymieszać z łyżką mleka i posmarować brzegi bułek. Bułeczki zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20-25 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.