Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieliśmy w planie wycieczkę rowerową i piknik nad jeziorem, upiekłam więc drożdżówki z truskawkami. Delikatne, puchate ciasto posmarowałam masą twarogową i posypałam ostatnimi truskawkami z ogródka. Te dodatki sprawiły, że drożdżówki nie stały się suchymi bułami, ale były lekko wilgotne, soczyste i smaczne. A dlaczego powstały drożdżówki z truskawkami, a nie zwyczajny placek drożdżowy? Pewnie dlatego, że drożdżówka ma postać jednoosobową. To jest pojedyncze ciastko, które trzyma formę, nie kruszy się i nie trzeba go kroić nożem. Uznałam więc, że drożdżówki będą na pikniku lepsze niż kawałki placka. I tylko jednego nie przewidziałam – że moje drożdżówki wyrosną tak bardzo, że aż zleją się z sobą w jedną płaszczyznę. Więc do ich podzielenia musiałam użyć noża, lecz gdyby tak mieć większą blaszkę, to każde ciastko byłoby osobnym bytem. Ale i tak wyszły mi pyszne drożdżówki, które nad jeziorem, z kawą z termosu, smakowały bajecznie!
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 2253
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 709
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 2253
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 709
Składniki
Przygotowanie ciasta drożdżowego. Najpierw przygotowujemy rozczyn.
Drożdże wymieszaj z łyżką cukru i letnim mlekiem, aż się rozpuszczą.
Następnie dodaj dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Żółtka ubij z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym
na kogel-mogel.
Mąkę przesiej przez sitko do misy, w której będziesz wyrabiać ciasto.
Dodaj do niej sól, ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, ręcznie lub robotem planetarnym z hakiem. Po upływie tego czasu dodaj kawałki miękkiego masła (nie ma być rozpuszczone!), a następnie wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.
Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny, a więc do momentu podwojenia objętości. Nie poganiaj, nie spiesz się, tu potrzebna jest cierpliwość!
Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie i będzie przyjemnie puchate.
Odgazuj ciasto, uderzając w nie pięścią, a następnie rozciągnij dłońmi lub rozwałkuj na kształt prostokąta, mniej więcej o boku 40 cm.
Wszystkie składniki masy twarogowej włóż do miseczki
i wymieszaj widelcem na gładką masę.
Rozwałkowane ciasto drożdżowe posmaruj masą serową,
a następnie rozsyp pokrojone truskawki, starając się rozmieścić je w miarę równomiernie.
Ciasto zwiń dość ciasno w rulon i podziel je na 12 części.
Każdą bułeczkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut.
W tym czasie włącz piekarnik na 180 stopni, grzanie góra/dół.
Posmaruj ciastka mlekiem (zapomniałam!)
Przygotuj kruszonkę. Wymienione składniki włóż do miseczki i wymieszaj, zagniatając dłonią.
Posyp wyrośnięte drożdżówki kruszonką.
Piecz przez 25-30 minut w 180 stopniach, do zrumienienia.
Na koniec, jeśli chcesz, możesz oprószyć drożdżówki mgiełką cukru pudru.
Gotowe, można podawać! Wiadomo, że najlepiej smakują świeże drożdżówki z truskawkami. A ponieważ tych ciastek jest aż 12, a nas tylko dwoje, to od razu 4 świeżutkie sztuki zamroziłam na czarną godzinę.
Cztery drożdżówki zabraliśmy na piknik, gdzie znikły w okamgnieniu, bo były bardzo świeże, mięciutkie, wilgotne i smaczne. I do tego kawa z termosu – tak właśnie smakuje letnie niedzielne popołudnie!