Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki zwijane z serem i truskawkami
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 90991
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 37783
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 253
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 90991
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 37783
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 253
Składniki
Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/4 szklanki letniego mleka, 3 łyżki cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, szczyptę soli, jajka, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć folią i odłożyć na 2 godziny do lodówki. W tym czasie twaróg zmiksować z cukrem i żółtkami. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 8 mm. Na środku rozsmarować twaróg zostawiając wolne brzegi ciasta. Na ser ułożyć truskawki i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Podzielić na 7 równych części i ułożyć w tortownicy (u mnie 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Układać przecięciem do góry. Włożyć go nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni na ok. 30 minut. Gotowe polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!