Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-10-2021
Puszyste drożdżowe ciasto z nadzieniem jabłkowo-dyniowym z cynamonem. Idealne jesienne ciasto.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8423
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 511
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8423
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 511
Składniki
Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, aż masło zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia (powinno być letnie). Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Dokładnie zagniatamy - ciasto ma być elastyczne, gładkie i odchodzić od rąk. Zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie kroimy jabłka i dynię na niedużą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy dynię i dusimy pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Wtedy dodajemy jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny, dusimy jeszcze 5 minut. Studzimy. Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy je w kształt prostokąta.
Farsz nakładamy na ciasto i zawijamy roladę. Przekładamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Jeśli będzie się przypiekać z góry, można przykryć pergaminem (ja tego nie zrobiłam jak widać ;) ).
Po upieczeniu ciasto studzimy.