Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-10-2021
Puszyste drożdżowe ciasto z nadzieniem jabłkowo-dyniowym z cynamonem. Idealne jesienne ciasto.
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 42442
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 1806
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 493
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 3057
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 42442
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 1806
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 493
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 3057
Składniki
Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, aż masło zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia (powinno być letnie). Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Dokładnie zagniatamy - ciasto ma być elastyczne, gładkie i odchodzić od rąk. Zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie kroimy jabłka i dynię na niedużą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy dynię i dusimy pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Wtedy dodajemy jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny, dusimy jeszcze 5 minut. Studzimy. Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy je w kształt prostokąta.
Farsz nakładamy na ciasto i zawijamy roladę. Przekładamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Jeśli będzie się przypiekać z góry, można przykryć pergaminem (ja tego nie zrobiłam jak widać ;) ).
Po upieczeniu ciasto studzimy.