Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowy sernik z kremem ciasteczkowym to idealne zwieńczenie sezonu jesiennego. Nic tak nie kojarzy się z tą złotą porą roku, jak dynia i aromatyczne, rozgrzewające przyprawy. Przełam klasyczny smak sernika i odkryj nowy wymiar słodkości z tym przepisem.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Masło roztop i pozostaw do przestygnięcia. W tym czasie zblenduj 160 g ciasteczek. Dodaj do nich sól oraz płynny tłuszcz i wymieszaj.
Przygotowaną masę wylep na spodzie tortownicy o średnicy 23 cm. Następnie blaszkę włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż całość stwardnieje, czyli około 8 minut. Spód pozostaw do ochłodzenia.
Ser utrzyj z serkiem mascarpone, puree z pieczonej dyni, cukrem, mąką, przyprawami i solą. Kiedy składniki połączą się, pojedynczo zacznij dodawać jajka. Kolejną porcję jaj dodawaj dopiero po zmiksowaniu poprzedniej.
Gotową i jednolitą masę na sernik dyniowy z kremem ciasteczkowym przelej do tortownicy z gotowym spodem. Ciasto piecz w 180 st. Celsjusza od 40 do 45 minut.
Cienki nożem odkrój gorący sernik od tortownicy. Ciasto odstaw do wystudzenia, a później umieść je w lodówce na co najmniej 6 godzin.
Przed samym podaniem zabierz się za krem. Aby go zrobić, ubij mascarpone z kremówką i cukrem pudrem. Ciastka typu markizy pokrusz i dodaj do kremu. Wymieszaj, a następnie wyłóż na sernik. Dla jeszcze lepszego efektu górę kremu posyp resztą pokruszonych ciasteczek.