Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały deser na przyjęcie urodzinowe dla naszych pociech.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19331
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13073
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1726
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232187
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19331
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13073
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1726
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232187
Składniki
Wykonanie ciasta: Mleko zagotować z solą i masłem. Garnek zdjąć z ognia i wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać drewnianą łyżką i ponownie wstawić na wolny ogień, ciągle mieszając (aż masa zbije się w kulę). Ponownie zdjąć z ognia, wbić 5 jajek i dokładnie wymieszać. Do wystudzonej masy wsypać proszek do pieczenia. Z ciasta formować podłużne placuszki. Wstawić do nagrzanego (do temp. 220) piekarnika i piec 20 minut (gdy eklerki podrosną zmniejszyć temp. Do 170 stopni).
Wykonanie kremówki: Ubić na parze 3 jaja z łyżką mąki. Gdy masa zgęstnieje zaparzyć ją mlekiem zagotowanym z cukrem wanilinowym. Ogrzewać nadal ubijając, aż ponownie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić (wsadzić garnek do zimnej wody). Margarynę dobrze utrzeć i dodawać po łyżce zimnej masy. Rozetrzeć na jednolity krem. Eklerki przekroić na połowy i przekładać masą. Ciasteczka można polać czekoladą.