Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-12-2022
Przepis na ekspresowe ciasto z makiem Ciasto, łatwe, szybkie oraz bardzo smaczne. Idealne dla zabieganych przed świętami.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Białka ubić na sztywno. Masło roztopić w rondelku a następnie przestudzić. Mąkę, cukier puder, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny przełożyć do jednej miski i chwile wymieszać suche składniki. Na koniec wlać przestudzone masło i wymieszać za pomocą miksera. Masa wyjdzie dosyć gęsta. Do masy makowej dodawać partiami ubitą pianę i mieszać za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia i piec w 170C ok 1 godziny lub do momentu tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto polukrowałam lukrem, można również pospać cukrem pudrem lub oblać czekoladą. Smacznego!