Pierniczki bez glutenu i białego cukru? To naprawdę możliwe! Przetestujcie przepis na pierniczki Ani Lewandowskiej, a przekonacie się, że te świąteczne ciasteczka mogą być nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe.
Ekspresowe pierniczki Ani Lewandowskiej. Pokochasz ten smak
Składniki
- 85 g mąki jaglanej
- 85 g mąki ryżowej
- 190 g mąki gryczanej
- 100 g cukru kokosowego
- 6 łyżek masła klarowanego
- 2 jajka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- szczypta sody
Składniki
- 85 g mąki jaglanej
- 85 g mąki ryżowej
- 190 g mąki gryczanej
- 100 g cukru kokosowego
- 6 łyżek masła klarowanego
- 2 jajka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- szczypta sody

Etapy przygotowania
Masło utrzyj z jajkami do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, a następnie zagnieć szybko ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie możesz je rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinaj pierniczki. Ostrożnie przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 minut. Gotowe pierniczki możesz udekorować wedle własnego uznania np. orzechami, lukrem lub suszonymi owocami.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 165
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 165



Składniki
- 85 g mąki jaglanej
- 85 g mąki ryżowej
- 190 g mąki gryczanej
- 100 g cukru kokosowego
- 6 łyżek masła klarowanego
- 2 jajka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- szczypta sody
Masło utrzyj z jajkami do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, a następnie zagnieć szybko ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie możesz je rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinaj pierniczki. Ostrożnie przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 minut. Gotowe pierniczki możesz udekorować wedle własnego uznania np. orzechami, lukrem lub suszonymi owocami.