Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okres Świąt Bożego Narodzenia to zapachy przypraw do piernika, pomarańczy i żywej choinki. Bardzo lubię pierniki, lecz nie zawsze wychodzą takie jak byśmy chcieli. Przepis na ten piernik jest ekspresowy, a przede wszystkim zawsze wychodzi. Przygotowanie jest banalnie proste. Piernik nie zawiera miodu. Jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Polecam przepis ????
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 29
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 60
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 62
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 88
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 29
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 60
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 62
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 88
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku. Ostudzamy jeżeli jest zbyt ciepłe. Mąkę wsypujemy wraz z proszkiem do pieczenia lub sodą do miski ( ja wykorzystałam sodę ). Możemy również zastąpić proszek sodą. Dodajemy cukier, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i rozpuszczone masło. Mieszamy dokładnie ciasto tylko do połączenia się składników. Ciasto wychodzi dość gęste. Ale to nie ma znaczenia takie ma być. Blaszkę 10×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Możemy również posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto łatwo wychodzi z blaszki. Na przygotowaną blachę wykładamy ciasto. Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach (góra dół) do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wystudzony piernik posypujemy cukrem pudrem. Możemy również polać czekoladą lub lukrem. Ekspresowy piernik bez miodu długo zachowuje świeżość. Możemy przygotować kilka dni przed planowanym podaniem.