Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, kremowy, szybki w przygotowaniu Sernik Tiramisu
Blacha do pieczenia 24 X 32 cm, keksówka z napełnioną do połowy wrzącą wodą
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3945
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 327
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 860
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3945
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 327
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 860
Składniki
Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wykładam papierem do pieczenia. 1 szklankę wystudzonej kawy rozpuszczalnej mieszam z dwiema łyżkami likieru Amaretto. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni (opcja góra - dół).
Do miski dodaję twaróg sernikowy, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz budyń waniliowy w proszku i miksuję 6 minut na jednolitą masę. Po 6 minutach do masy dodaję jajka i miksuję jeszcze 4 minuty w celu połączenia się składników.
1/3 masy serowej przekładam łyżką na wyścieloną papierem blachę do pieczenia i równomiernie rozsmarowuję, następnie biszkopty maczam w kawie wymieszanej z Amaretto i układam na dole oraz na górze masy, a na to ścieram gorzką czekoladę. Następnie znowu wykładam łyżką 1/3 masy i równomiernie rozsmarowuję i na to dodaję na środku masy biszkopty wymaczane w kawie z Amaretto. Na to wykładam łyżką ostatnią 1/3 masy i równomiernie rozsmarowuję.
Na dole piekarnika układam keksówkę z napełnioną do połowy wrzącą wodą, a ciasto przekładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (opcja góra - dół) i piekę około 40 minut. Po 40 minutach uchylam drzwiczki od piekarnika, studzę ciasto i jak będzie całkowicie ostudzone wkładam na 12 godzin do lodówki.