Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i bardzo smaczny torcik dla niezapowiedzianych gości. Spód z herbatników, masła i czekolady w połączeniu z kremem z serka mascarpone i białej czekolady to doskonały dodatek do popołudniowej kawki w gronie znajomych:)
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1173
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1173
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Składniki
Herbatniki /ja użyłam pół na pół kakaowych i zwykłych/ dokładnie rozkruszamy: możemy je rozkruszyć wałkując w woreczku lub zmiksować blenderem.Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy rozdrobnione ciastka i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do tortownicy i mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki by całość stężała - najlepiej na ok. 30-40 min. / W oryginalnym przepisie, który otrzymałam od koleżanki spód należało zapiec ok. 20 min. w piekarniku a następnie dobrze wystudzić. Miałam wrażenie, że pieczenie powodowało, że składniki spodu były bardziej zbite i przypominały tradycyjne ciasto. Bez pieczenia spód jest bardziej chrupiący, no i szybciej się go przygotowuje:)/ Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Serek mascarpone miksujemy i po 2 -3 min /ciągle miksując/ dodajemy małymi porcjami roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą krem przekładamy na przygotowany spód i wyrównujemy powierzchnię. Dekorujemy drylowanymi wiśniami /świeżymi, z kompotu lub nalewki/ i na całość ścieramy czekoladę. * Dzięki białej czekoladzie w kremie ciasto jest dość słodkie, dlatego zarówno do dekoracji jak i spodu użyłam czekolady gorzkiej. * Ciasto przygotowałam w tortownicy o śred. 22 cm.