Propozycja na smaczne, puszyste i aromatyczne ciasteczka z dodatkiem mielonej guarany, jagód goji oraz ziaren siemienia lnianego, słonecznika i płatków owsianych. Ciasteczka są doskonałą, pożywną przekąską, dodającą nam sił i energii. Są świetne po wyczerpującym treningu, ale także jako sycące drugie śniadanie :)
Energetyczne ciasteczka z guaraną i jagodami goji
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 g jagód goji
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2,5 łyżeczki mielonej guarany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ziarenka wanilii
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 g jagód goji
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2,5 łyżeczki mielonej guarany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ziarenka wanilii

Etapy przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej 1 szklankę płatków owsianych, po 2 łyżki siemienia lnianego i ziaren słonecznika, 2,5 łyżeczki mielonej guarany, łyżeczkę cynamonu i sosy oczyszczonej oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki.

Jagody goi parzymy wrzątkiem i odcedzamy z nadmiaru wody.

Masło za pomocą miksera ubijamy z cukrem trzcinowym, a następnie dodajemy 2 jajka i ziarenka wanilii. Powstałą masę dodajemy wraz z jagodami goji do miski z suchymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w rulon, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.

Po tym czasie, gdy ciasto będzie bardziej zwarte, odkrajmy nożem pożądanej grubości kawałki. W dłoniach delikatnie formujemy ciasteczka.

Uformowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.

Ciasteczka są puszyste, miękkie i dodają dużej dawki energii.

Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15708

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1462

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12631
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15708

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1462

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12631



Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 g jagód goji
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2,5 łyżeczki mielonej guarany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ziarenka wanilii
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej 1 szklankę płatków owsianych, po 2 łyżki siemienia lnianego i ziaren słonecznika, 2,5 łyżeczki mielonej guarany, łyżeczkę cynamonu i sosy oczyszczonej oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki.
Jagody goi parzymy wrzątkiem i odcedzamy z nadmiaru wody.
Masło za pomocą miksera ubijamy z cukrem trzcinowym, a następnie dodajemy 2 jajka i ziarenka wanilii. Powstałą masę dodajemy wraz z jagodami goji do miski z suchymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w rulon, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
Po tym czasie, gdy ciasto będzie bardziej zwarte, odkrajmy nożem pożądanej grubości kawałki. W dłoniach delikatnie formujemy ciasteczka.
Uformowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
Ciasteczka są puszyste, miękkie i dodają dużej dawki energii.
Życzę smacznego! :)