Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Falafel ze szpinakiem"
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 98
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2719
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2348
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 98
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2719
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2348
Składniki
Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc, żeby zyskała jędrność.
Namocz chleb, odciśnij go i dodaj do odcedzonej ciecierzycy. Zmiksuj razem. Posiekaj jedną cebulę oraz trzy ząbki czosnku. Wymieszaj z puree z ciecierzycy. Dodaj jajka, przyprawy, grubo posiekaną natkę i sól. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj tyle bułki tartej, żeby masa miała konsystencję mięsa na pulpety. Formuj placuszki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoto. Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź i odcedź go z nadmiaru wody.
Pozostałą cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Na patelnię dodaj szpinak i śmietanę. Zagotuj, dopraw do smaku. Przełóż szpinak do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim falafele, posyp pestkami. Zapiecz przez 15 min. w temp. 180 st. C.
Czas przygotowania: 90 minut. 613 kcal/1 porcjaŹródło: