Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fale Dunaju to dość klasyczne ciasto, niezwykle lubiane zarówno przez dorosłych i dzieci. Niestety, jest nieco praco- i czasochłonne. A gdyby można było przygotować Fale Dunaju bez pieczenia? Ten deser jest idealnie słodki, z nutą kwaskowatości wiśni. Z powodzeniem możesz także użyć jabłek, które są składnikiem klasycznego ciasta.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 54
Polecam.
Odsłon: 937
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 272
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 112
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 54
Polecam.
Odsłon: 937
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 272
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 112
Składniki
Przygotuj krem. W miseczce wymieszaj połowę cukru ze skrobią. Jajka wbij do żaroodpornej miski i rozbełtaj je. Mleko połącz z drugą połową cukru i podgrzej je w małym garnuszku. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do jajek wsyp mieszankę cukru ze skrobią. Dolej ok. 50 ml gorącego mleka do jajek i mieszaj do połączenia. Następnie dolej pozostałe mleko ciągłym strumieniem, cały czas ubijając trzepaczką.
Przenieś całość z powrotem do garnka i zagotuj, stale mieszając. Kiedy masa zacznie się zbijać, zmniejsz ogień do minimum i energicznie ucieraj krem trzepaczką. Zdejmij masę z ognia i przestudź ją do temperatury pokojowej. Dodaj 30 g miękkiego masła. Wymieszaj.
Krem wstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 90 minut, a najlepiej na całą noc. Przenieś krem do miski robota kuchennego z końcówką do ubijania i ubijaj do momentu aż masa będzie gęsta i kremowa. Dodawaj po połowie łyżki stołowej masła z pozostałych 120 g. Na koniec wmieszaj cukier puder, wanilię i sól.
Przygotuj warstwę kakaową. Śmietankę podgrzej do ok. 70 st. Celsjusza. Dodaj kakao i energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Biszkopty przenieś do miski i zalej je przygotowanym kakao. Mieszaj co jakiś czas, do napęcznienia ciasteczek.
Złóż deser. Przygotuj pucharki deserowe. Układaj w nich na przemian: krem, biszkopty, krem, wiśnie, biszkopty, krem, wiśnie, biszkopty, krem. Warstwy układaj niezbyt równo, by powstały fale. Fale Dunaju bez pieczenia wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny przed podaniem. Udekoruj je miętą.