Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki na smalcu to lekkie i chrupiące ciasteczka uformowane w eleganckie wstążki. Są klasycznym przysmakiem na Tłusty Czwartek. Choć użycie smalcu do smażenia bywa kontrowersyjne, to tylko ten rodzaj tłuszczu jest w stanie wydobyć ich prawdziwy smak.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 553
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1789
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22030
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 553
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1789
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22030
Składniki
Do miski przesiej mąkę, cukier puder i sól. Dodaj żółtka, wódkę i śmietanę. Wszystkie składniki zagnieć ręcznie po natłuszczeniu dłoni kroplą oleju. Uformuj gładką kulę ciasta. Umieść ją w misce i przykryj lnianą ściereczką. Wstaw masę do lodówki na ok. 60 minut.
Przenieś ciasto na blat. Składaj je na siebie, jednocześnie delikatnie obracając. Ubij ciasto wałkiem z każdej strony. Uderzenia powinny być mocne i gwałtowne, by dobrze napowietrzyć faworki.
Podziel ciasto na 2-3 części, by łatwiej z nim pracować. Każdą z nich rozwałkuj jak najcieniej, na grubość ok. 2 mm. Pozostałe ciasto, z którym nie pracujesz, pozostaw pod przykryciem.
Za pomocą ostrego noża wytnij paski o szerokości 3-4 cm i długości 9-10 cm. Na środku każdej paska wykonaj nacięcie o długości ok. 2 cm. Przeciągnij jeden koniec paska przez otwór, tworząc łuk. Chwyć za oba końce, delikatnie potrząśnij i pociągnij. Odkładaj uformowane faworki na bok.
W dużym garnku rozgrzej smalec do temperatury 180 st. Celsjusza. Smaż jednorazowo po kilka faworków na złoty kolor – przez ok. 30-60 sekund z każdej strony. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki. Faworki na smalcu posyp cukrem pudrem, kiedy są jeszcze gorące. Podawaj po całkowitym ostudzeniu.