Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki serowe kładzione łyżką to szybki i łatwy przepis dla osób, które chciałyby przygotować we własnym domu ten klasyczny przysmak, ale nie dysponują odpowiednio długim czasem czy też zwyczajnie szukają prostszego i równie pysznego rozwiązania. Takie minipączki smakują tak samo dobrze jak te z kawiarni - są puszyste, miękkie, rozpływają się w ustach.
Przygotowanie pączków serowych kładzionych łyżką wymaga jedynie połączenia w misce wszystkich składników oraz usmażenia na głębokim tłuszczu. Całość zajmie ci nie więcej niż 15 minut, dlatego deser ten sprawdzi się także na szybki podwieczorek czy też, kiedy w drzwiach stanęli niespodziewani goście. Wszystkie półprodukty są łatwo dostępne nawet w osiedlowych sklepikach, przez co nie stracisz też czasu na długie zakupy. A jakie są w smaku te szybkie pączki serowe? Są idealnie słodkie, z lekko kwaskowatą nutą serka homogenizowanego. Dużą zaletą jest możliwość nadania im niemal dowolnego aromatu. Wystarczy, że zamiast zwykłego waniliowego serka, dodasz truskawkowy, kokosowy czy czekoladowy. Wspaniale smakują pączki z aromatem migdałowym. Nie ma potrzeby dokładania dodatkowego cukru do masy - ten utrudni tylko smażenie pączków, a całość będzie i tak wystarczająco słodka.
By przygotować te pączki kładzione łyżką, wystarczy w odpowiedniej kolejności dodać wszystkie składniki. Te powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij z lodówki wcześniej zarówno jajka, jak i serek homogenizowany. Sposób przygotowania masy serowej jest bardzo podobny do naleśników Magdy Gessler czy pancakes - najpierw połącz ze sobą płynne produkty, a następnie dodaj do nich mąkę oraz proszek do pieczenia. Uzyskane ciasto nie będzie bardzo gęste, ale nie przejmuj się tym - zwiąże w momencie położenia na nagrzany olej do smażenia.
Te pączki serowe przygotujesz bardzo szybko, jeśli do połączenia wszystkich składników wykorzystasz najprostszy mikser. Pamiętaj tylko, by mieszać na najniższych obrotach i tylko do całkowitego wchłonięcia mąki. W przeciwnym wypadku mogą stać się twarde i gumowate. Nabieraj ciasto łyżką najlepiej schłodzoną wcześniej w zamrażalniku, dzięki czemu masa serowa będzie łatwiej odchodzić od powierzchni. Spróbuj też wykorzystać specjalną łyżkę do nabierania lodów - dzięki niej pączki serowe z serkiem homogenizowanym będą miały bardziej regularny kształt.
W garnku powinno znaleźć się tyle oleju, by szybkie pączki łyżką kładzione mogły swobodnie pływać w tłuszczu i nie przywierały do dna. Czas smażenia to jedynie 2-3 minuty, do ładnego zrumienienia, ale w trakcie całego procesu pamiętaj obrócić je przynajmniej raz. Gotowe minipączki serowe odkładaj na talerz wyłożony sporą ilością ręczników papierowych, by oddały nadmiar oleju. Możesz też wytrzeć je delikatnie z wierzchu.
Usmażone pączki serowe wystarczy posypać cukrem pudrem i podawać - najlepiej od razu po przygotowaniu i lekkim przestudzeniu, kiedy są jeszcze najbardziej chrupiące. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przyszykować z nich bardziej tradycyjne pączki z nadzieniem. Najlepiej sprawdzą się:
Możesz pączki kładzione łyżką nadziewać specjalną szprycą lub strzykawką, tak jak w przypadku tradycyjnych pączków, ale równie dobrze zwyczajnie przekrój je na pół jak bułeczki i posmaruj wybranym nadzieniem. Warto spróbować pączków z owocami - po przekrojeniu do środka włóż kilka borówek, truskawkę czy maliny.
Osoby, które nie czują się zbyt pewnie w kuchni, mogą spróbować pączków serowych własnoręcznie przyrządzonych w ten niezwykle prosty sposób. Przysmak sprawdzi się zarówno do codziennej, popołudniowej kawy, jak i z okazji tłustego czwartku. Jeśli brakuje ci w nich słodyczy, na wierzchu rozsyp 1-2 łyżki cukru pudru, a efekt przerośnie twoje oczekiwania. Wszyscy będą cię pytać o to, jak zrobić pączki serowe z serka homogenizowanego.
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101236
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5776
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101236
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5776
Składniki
Do miski wbij jajka i rozkłóć za pomocą widelca. Następnie dodaj serek homogenizowany i całość wymieszaj.
Do mąki dodaj proszek do pieczenia i partiami wsypuj do serowej masy, pamiętając, aby cały czas energicznie mieszać. Po dodaniu ostatniej części mąki ciasto powinno być gęste.
W garnku lub patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Za pomocą łyżeczki nabieraj niewielką ilość masy i wykładaj do gorącego oleju. Smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej i wykładaj na ręcznik papierowy.
Podawaj ostudzone i posypane cukrem pudrem.