Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dziwnego, jej proste, domowe dania i słodkości, doskonale wpisują się w kulinarny gust osób, które w kuchni cenią sobie tradycje. Jeśli na tegoroczny tłusty czwartek masz ochotę przygotować coś słodkiego samodzielnie, koniecznie wypróbuj przepis na obłędne faworki siostry Anastazji. Wychodzą chrupiące i pyszne.
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3284
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3284
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Składniki
Do miski wsyp mąkę, następnie dodaj dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz żółtka. Wlej także śmietanę i spirytus. Wszystko wymieszaj, a następnie wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy.
Podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Za pomocną noża pokrój ciasto w paski o długości ok. 10 cm i 2,5 cm grubości. Na każdym prostokącie zrób nacięcie, a następnie wywiń jeden brzeg ciasta do środka, aby uzyskać charakterystyczny kształt faworka.
Faworki siostry Anastazji smaż po kilka sztuk na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Usmażone chrusty przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec, kiedy przestygną, obsyp je cukrem pudrem.