Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki drożdżowe czy klasyczne smażone na głębokim tłuszczu? Nie każdemu odpowiada wersja tłuszczowa, wypróbuj wersję drożdżową.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1405
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1339
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1405
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1339
Składniki
Na samym początku przygotujemy rozczyn drożdżowy. W odpowiednim naczyniu, kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz 125 ml ciepłego, mleka. Całość mieszamy i zasypujemy 2 łyżkami mąki. Pozostawiamy na ok. 30 minut do aktywowania drożdży. W tym czasie ucieramy jajka z resztą cukru i szczyptą soli, stopniowo przesiewając mąkę. Rozpuszczamy, wystudzamy masło i wraz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym również dodajemy do jajek z mąką. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę ściereczką lnianą i odstawiamy całość na ok. 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę, jeszcze kilka minut wyrabiamy, wałkujemy i kroimy na 2-3 cm w paski o odpowiedniej długości lub prostokąty z nacięciem w środku. Przekładamy ciasto tak, aby powstał krztałt faworka. Gotowe faworki (chruściki) możemy usmażyć w głębokim tłuszczu lub upiec w nagrzanym piekarniku (180°C) na ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Po wystudzeniu drożdżowe faworki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.