Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki drożdżowe czy klasyczne smażone na głębokim tłuszczu? Nie każdemu odpowiada wersja tłuszczowa, wypróbuj wersję drożdżową.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22481
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14771
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4565
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43899
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 588
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 589
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22481
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14771
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4565
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43899
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 588
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 589
Składniki
Na samym początku przygotujemy rozczyn drożdżowy. W odpowiednim naczyniu, kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz 125 ml ciepłego, mleka. Całość mieszamy i zasypujemy 2 łyżkami mąki. Pozostawiamy na ok. 30 minut do aktywowania drożdży. W tym czasie ucieramy jajka z resztą cukru i szczyptą soli, stopniowo przesiewając mąkę. Rozpuszczamy, wystudzamy masło i wraz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym również dodajemy do jajek z mąką. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę ściereczką lnianą i odstawiamy całość na ok. 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę, jeszcze kilka minut wyrabiamy, wałkujemy i kroimy na 2-3 cm w paski o odpowiedniej długości lub prostokąty z nacięciem w środku. Przekładamy ciasto tak, aby powstał krztałt faworka. Gotowe faworki (chruściki) możemy usmażyć w głębokim tłuszczu lub upiec w nagrzanym piekarniku (180°C) na ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Po wystudzeniu drożdżowe faworki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.