Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki drożdżowe czy klasyczne smażone na głębokim tłuszczu? Nie każdemu odpowiada wersja tłuszczowa, wypróbuj wersję drożdżową.
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 589
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 77
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1421
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3912
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 490
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 589
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 77
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1421
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3912
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 490
Składniki
Na samym początku przygotujemy rozczyn drożdżowy. W odpowiednim naczyniu, kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz 125 ml ciepłego, mleka. Całość mieszamy i zasypujemy 2 łyżkami mąki. Pozostawiamy na ok. 30 minut do aktywowania drożdży. W tym czasie ucieramy jajka z resztą cukru i szczyptą soli, stopniowo przesiewając mąkę. Rozpuszczamy, wystudzamy masło i wraz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym również dodajemy do jajek z mąką. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę ściereczką lnianą i odstawiamy całość na ok. 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę, jeszcze kilka minut wyrabiamy, wałkujemy i kroimy na 2-3 cm w paski o odpowiedniej długości lub prostokąty z nacięciem w środku. Przekładamy ciasto tak, aby powstał krztałt faworka. Gotowe faworki (chruściki) możemy usmażyć w głębokim tłuszczu lub upiec w nagrzanym piekarniku (180°C) na ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Po wystudzeniu drożdżowe faworki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.