Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki drożdżowe czy klasyczne smażone na głębokim tłuszczu? Nie każdemu odpowiada wersja tłuszczowa, wypróbuj wersję drożdżową.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3267
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 68
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3267
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 68
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Składniki
Na samym początku przygotujemy rozczyn drożdżowy. W odpowiednim naczyniu, kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz 125 ml ciepłego, mleka. Całość mieszamy i zasypujemy 2 łyżkami mąki. Pozostawiamy na ok. 30 minut do aktywowania drożdży. W tym czasie ucieramy jajka z resztą cukru i szczyptą soli, stopniowo przesiewając mąkę. Rozpuszczamy, wystudzamy masło i wraz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym również dodajemy do jajek z mąką. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę ściereczką lnianą i odstawiamy całość na ok. 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę, jeszcze kilka minut wyrabiamy, wałkujemy i kroimy na 2-3 cm w paski o odpowiedniej długości lub prostokąty z nacięciem w środku. Przekładamy ciasto tak, aby powstał krztałt faworka. Gotowe faworki (chruściki) możemy usmażyć w głębokim tłuszczu lub upiec w nagrzanym piekarniku (180°C) na ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Po wystudzeniu drożdżowe faworki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.