Drożdżowe bułeczki z korzennymi przyprawami to idealny plan na jesienny deser. Dodaj do nich cynamon i kardamon, z pewnością w mig znikną z talerzy. Przepis pochodzi z 491. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Fińskie bułeczki cynamonowe z kardamonem
Składniki
Bułeczki:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżeczka mielonego kardamonu
- 100 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Składniki
Bułeczki:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżeczka mielonego kardamonu
- 100 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Etapy przygotowania
Mleko przelać do rondelka i podgrzać, ale nie gotować. Wkruszyć drożdże. Posłodzić szczyptą cukru. Doprawić mielonym kardamonem. Dodać masło.
Mąkę przesiać do miski. Dosypać cukier. Zrobić dołeczek i przelać do niego gorące mleko. Dodać żółtko (białko odłożyć). Posolić i wymieszać. Gdy zrobią się kluchy wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40-45 minut.
Po tym czasie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm. Posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto. Ciasno zwinąć rulon i wyciąć trapezy. Ułożyć na blasze. Środek każdego ciasteczka delikatnie docisnąć palcem. Posmarować roztrzepanym białkiem.
Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temperaturę do 200 st. i piec na złoty kolor (przez 15-20 minut).
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 335

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 385

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 789
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 335

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 385

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 789



Składniki
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżeczka mielonego kardamonu
- 100 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Mleko przelać do rondelka i podgrzać, ale nie gotować. Wkruszyć drożdże. Posłodzić szczyptą cukru. Doprawić mielonym kardamonem. Dodać masło.
Mąkę przesiać do miski. Dosypać cukier. Zrobić dołeczek i przelać do niego gorące mleko. Dodać żółtko (białko odłożyć). Posolić i wymieszać. Gdy zrobią się kluchy wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40-45 minut.
Po tym czasie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm. Posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto. Ciasno zwinąć rulon i wyciąć trapezy. Ułożyć na blasze. Środek każdego ciasteczka delikatnie docisnąć palcem. Posmarować roztrzepanym białkiem.
Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temperaturę do 200 st. i piec na złoty kolor (przez 15-20 minut).
Pyszotka:)