Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kokosowe fit bez pieczenia to deser dla miłośników kokosa. Połączenie wiórków kokosowych i gorzkiej czekolady jest idealne. Ciasto jest cudownie kokosowe, a dzięki zawartości miodu lekko słodkie. Polecam, szczególnie dla osób, które są na diecie.
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 55
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 109
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 42
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 41
Nie masz pomysłu, jakie danie wegetariańskie podać na grillu? Doskonale spraw...
Odsłon: 34
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 55
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 109
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 42
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 41
Nie masz pomysłu, jakie danie wegetariańskie podać na grillu? Doskonale spraw...
Odsłon: 34
Składniki
szklanka = 250 ml Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na około 15 minut i dokładnie osuszyć. W blenderze umieścić migdały i orzechy, które należy dokładnie zmielić. Następnie dodać daktyle, olej kokosowy, wiórki kokosowe i mieszać do momentu uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji. Gotowa masę przenieś do tortownicy o średnicy około 15 cm, dokładnie przyklepać, wyrównać powierzchnię i umieścić w zamrażarce na kilkanaście minut, tak by całość stwardniała. Ja zrobiłam z podwójnej porcji w tortownicy o średnicy 26 cm.
Umieścić mleko kokosowe w garnuszku i delikatnie podgrzać - dodać pozostałe składniki tj. wiórki kokosowe, olej i miód i całość dalej ogrzewać - nie doprowadzić do wrzenia. Gdy wszystko się ładnie połączy, nadzienie kokosowe umieścić na przygotowanym wcześniej spodzie. Przenieś foremkę z prawie już gotowym ciastem na kilka godzin do zamrażarki.
Na samym końcu polać ciasto przygotowaną polową czekoladową. Polewa powstaje poprzez rozpuszczenie czekolady z olejem kokosowym. Ciasto umieść w lodowce na kilkanaście minut. Ciasto przechowywać w zamrażarce. Smacznego!